Man Utd 3-2 Newcastle: Spelarbetyg när Red Devils håller europeiska hoppet vid liv

16 Maj 2024 2788

Manchester United kan fortfarande undgå det lägsta resultatet någonsin i Premier League efter att ha säkrat en 3-2 seger mot Newcastle United i deras sista hemmamatch för säsongen på Old Trafford.

En underhållande match fylld med högkvalitativa mål var en fantastisk reklam för tävlingen, eftersom Kobbie Mainoo drog det första blodet för de röda och Anthony Gordon annullerade det för att balansera saker och ting fint vid de tidiga stadierna av den andra halvleken.

Men hemmalaget United drog till slut ifrån genom Amad Diallo, för vilken det var ett första Premier League-mål, och Rasmus Hojlund, som faktiskt började matchen på bänken för att bevara sin kondition inför FA Cup-finalen senare denna månad.

Lewis Hall gav Newcastle sent hopp om att göra en stopptidscomeback, men hans fantastiska prickskott visade sig inte vara mer än ett tröstmål i slutet.

Newcastle började starkare av de två lagen, genom att pressa tidigt. Inom de första minuterna förhindrade endast en sista-minuten-sladdande tackling från Sofyan Amrabat och sedan en tapper blockering av Jonny Evans besökarna från att testa Andre Onana inuti straffområdet.

Det tog ungefär tio minuter för värdarna att vakna, först när Casemiro sände ett ambitiöst överhuvudspark klart över ribban, följt av en precis men tam nick av Scott McTominay och sedan ett kraftigt skott från Amad Diallo som dåligt parerades av Martin Dubravka, Magpies målvakt.

Erik ten Hag hade ändrat sitt system, inledningsvis vilar Hojlund och spelar Bruno Fernandes i topp. Men kaptenen spelade inte som en "nummer nio", utan rörde sig överallt för att göra det svårt för Newcastle att sätta honom på plats. Den rörelsen och hans vision spelade genom Alejandro Garnacho i den vänstra kanalen, med Dubravka snabbt ute för att sprida sig och blockera.

Besökarna var helt inne i spelet, men det fanns en känsla att öppningen från Mainoo hade varit på väg. Tonåringen drev för lätt genom mitten omarkerad och, spelade på sidan av den långsamma Kieran Trippier, behöll sitt lugn för att bokstavligen passa in i botten hörnet.

Casemiro, vida kritiserad för sin inblandning i Crystal Palace-förlusten tidigare denna månad, kom stort två gånger i de sista skedet av den första halvleken. Brasilianaren krokade iväg bollen från Anthony Gordon på glid, även om Magpies ville ha ett straff för Amrabats inblandning bakifrån, och rensade strax därefter bollen med huvudet för att hålla sitt lag framme.

Det fanns ett varningstecken från Newcastle bara minuter in i andra halvlek när Casemiro stod upp för att blockera Gordons försök till avslut. Men yttern grep snabbt utjämnaren, kastade över en frestande boll in i straffområdet från Jacob Murphy på höger kant.

Eddie Howes lag skulle sedan ha tagit ledningen om det inte varit för en flygande sista-minuten-sladdande blockering från Amrabat för att styra Alexander Isaks skott till överkanten av ribban efter en tre-mot-en-motoffensiv. Newcastle tvingades att sörja den missade chansen när Amad återställde ledningen fyra minuter senare, dunkade bollen förbi Dubravka i en blixt när den inbjudande föll till honom på halv volley.

Båda målvakterna var sedan i aktion när Diogo Dalot bet Dubravka i handflatan på distans, innan en tornande nickning från Joelinton acrobatiskt tippades bakom av Andre Onana. United levde också farligt när Onana gav bort bollen billigt och Miguel Almiron var bara tummar från att koppla samman med Gordons kors.

Men Ten Hags sida fick den två måls marginal de sökte i det avslutande skedet när Hojlund kom in från bänken. Det var mestadels eget arbete, hittade av Fernandes men sedan sprang mot Dan Burn för att skapa utrymme för ett skott och sedan skjuta lågt tillbaka över målet utom Dubravkas räckhåll.

Newcastle såg till att det inte skulle bli någon lätt avslutning när Hall gjorde sitt andra senior karriärmål - det första kom också på Old Trafford - med ett precist men kraftfullt skott från strax utanför lådan efter en delvis rensad hörna.