Man Utd 3-2 Newcastle: Spelersbeoordelingen terwijl de Rode Duivels Europese hoop levend houden

16 Mei 2024 2293

Manchester United kan mogelijk nog ontsnappen aan de laagste Premier League eindpositie ooit na een 3-2 overwinning op Newcastle United in hun laatste thuiswedstrijd van het seizoen op Old Trafford.

Een vermakelijke wedstrijd vol met doelpunten van hoge kwaliteit was een geweldige advertentie voor de competitie, toen Kobbie Mainoo voor het eerst het net raakte voor degenen in het rood en Anthony Gordon het gelijkspeelde en zorgde voor een gelijkspel in de vroege stadia van de tweede helft.

Maar uiteindelijk nam de thuis spelende United de leiding via Amad Diallo, voor wie het zijn eerste Premier League doelpunt was, en Rasmus Hojlund, die eigenlijk de wedstrijd op de bank begon om zijn conditie te bewaren voor de FA Cup finale later deze maand.

Lewis Hall gaf Newcastle laat in de wedstrijd hoop op een comeback in de blessuretijd, maar zijn geweldige goal bleek niet meer dan een troost te zijn op het einde.

Newcastle begon sterker dan de twee teams, al vroeg aandringend. Al in de eerste paar minuten voorkomen een ultieme glijdende tackle van Sofyan Amrabat en vervolgens een dappere blokkering van Jonny Evans dat de bezoekers Andre Onana in het strafschopgebied op de proef konden stellen.

Het duurde ongeveer tien minuten voordat de gastheren de wedstrijd begonnen te beheersen; eerst toen Casemiro een ambitieuze omhaal ruim over de lat mikte, gevolgd door een precieze maar tamme kopbal van Scott McTominay en daarna een krachtige poging van Amad Diallo die slecht werd gekeerd door Magpies keeper Martin Dubravka.

Erik ten Hag had zijn systeem veranderd, in eerste instantie Hojlund rust gevend en Bruno Fernandes bovenaan gezet. Maar de aanvoerder gedroeg zich niet als een ‘nummer negen’, maar bewoog zich constant om het voor Newcastle moeilijk te maken om hem vast te pinnen. Die beweging en zijn visie dienden om Alejandro Garnacho door te spelen in het linkerkanaal, maar Dubravka was er snel bij om zich breed te maken en te blokkeren.

De bezoekers waren volop in de wedstrijd, maar er was een gevoel dat de opening die Mainoo maakte er al een tijdje zat aan te komen. De tiener gleed te gemakkelijk ongemarkeerd door het midden en werd in het spel gebracht door de trage reactie van Kieran Trippier. Hij wist zijn kalmte te bewaren en letterlijk in de verre hoek te passen.

Casemiro, die breed werd uitgekafferd voor zijn verantwoordelijkheid bij de nederlaag van Crystal Palace eerder deze maand, kwam twee keer flink in actie in de slotfase van de eerste helft. De Braziliaan haalde de bal weg bij Anthony Gordon met een glijdende tackle, hoewel de 'Magpies' een strafschop wilden vanwege de betrokkenheid van Amrabat van achteren. En even later kopte hij de bal vanaf de lijn om zijn team op voorsprong te houden.

Er was een waarschuwingssignaal van Newcastle enkele minuten in de tweede helft toen Casemiro in blok ging om Gordon’s poging tot finishen te blokkeren. Maar de winger pakte al snel de gelijkmaker, toen hij een uitdagende bal in het strafschopgebied ontving van Jacob Murphy vanaf rechts.

Het team van Eddie Howe had vervolgens de leiding kunnen nemen, ware het niet voor een spectaculaire redding van Amrabat die de bal van Alexander Isak afkaatste naar de bovenkant van de lat na een counter met drie-tegen-één. Newcastle moest die gemiste kans betreuren toen Amad vier minuten later de leiding terugnam, de bal hard voorbij Dubravka knallend uit een flash volley.

Beide keepers kwamen daarna in actie toen Diogo Dalot een afstandsschot loste op Dubravka, en toen een hoge kopbal van Joelinton acrobatisch over de lat werd getikt door Andre Onana. United leefde ook gevaarlijk toen Onana de bal goedkoop weggaf en Miguel Almiron slechts een paar centimeter tekort kwam om een kruising van Gordon te bereiken.

Maar het team van Ten Hag kreeg de twee doelpunten voorsprong waar ze naar op zoek waren in de slotfase toen Hojlund van de bank kwam. Het was grotendeels zijn eigen werk; gevonden door Fernandes, maar daarna rende hij op Dan Burn af om ruimte te maken voor een schot en schoot vervolgens laag diagonaal op doel buiten het bereik van Dubravka.

Newcastle zorgde ervoor dat er niet makkelijk naar de eindstreep gecruised kon worden toen Hall slechts zijn tweede doelpunt van zijn senioren carrière scoorde - zijn eerste was ook op Old Trafford - met een precies maar krachtig schot van net buiten de zestien na een gedeeltelijk weggewerkte hoekschop.