England säkrar plats i finalen i Euro 2024 med dramatisk seger av Ollie Watkins

11 Juli 2024 2377

England kommer att möta Spanien i söndagens EM 2024-final efter en dramatisk 2-1 semifinalseger över Nederländerna i Dortmund på onsdagskvällen.

Det markerar en andra EM-final i rad för de tre lejonen, efter att ha gått 55 år utan att ha gjort något mellan VM 1966 och EM 2020. Men efter att ha förlorat på straffar mot Italien på Wembley för tre år sedan, kommer Gareth Southgates lag att se till att gå en bättre.

Ollie Watkins dök upp som den oväntade hjälten med sin kliniska vinnare i den 90:e minuten, och klämde in bollen i det nedre, bortre hörnet av målet trots nära uppmärksamhet från Stefan de Vrij. Sammantaget lyfte det än en gång fram en beundransvärd motståndskraft från England som inte setts före Southgate-eran.

Nederländerna hade tagit ledningen på några minuter när Xavi Simons plockade fickan på Declan Rice på Englands planhalva och körde mot mål. Utan att stängas tillräckligt snabbt tog han ett ambitiöst skott på som flög förbi Jordan Pickford.

England fick en absolut VAR-gåva när han följde efter Harry Kanes skott i samband med Denzel Dumfries. Det såg inte ut som en straff i realtid eller i slowmotion-repriser, men domaren Felix Zwayer blev tillsagd att konsultera planen och pekade sedan på platsen. Kane konverterade med kraft till det nedre hörnet – hans rekordsätte sjätte mål i EM-utslagsmatcher.

De klädda i vitt och blått gnistrade till liv efter det och Phil Fodens peta målvakt efter att omöjligt ha dansat genom orangeklädda försvarare stoppades på linjen av Dumfries. Uppe i andra änden slog den holländska högerbacken ribban från en nick vid en hörna, medan Foden sedan tog på sig en curling Lamine Yamal-liknande insats som klippte utsidan av stolpen.

Ett återupplivande i Nederländerna i andra halvlek såg Pickford göra en reaktionsräddning från Virgil van Dijk och X-användare slog på Southgate en gång till. Allteftersom tiden gick hade Bukayo Saka bollen i nätet men nekades av en offsideflagga, och kvitteringen såg säker ut i ytterligare 30 minuter tills Watkins, en sen avbytare i stället för Kane, kritiskt ingrep.

Spanien bokade sin plats i finalen på tisdagskvällen med en 2-1-seger över Frankrike i den första semifinalen. Yamal, utan tvekan nu den bästa 16-åringen som någonsin spelat spelet, gjorde en absolut häpnad för att hjälpa La Roja in i deras första final sedan de vann EM 2012 för mer än ett decennium sedan.

Luis de la Fuentes lag har konsekvent visat sig vara laget att slå hela tiden.

Finalen på Berlins Olympiastadion börjar klockan 20.00 (BST) söndagen den 14 juli.