Engeland veilig stellen plaats in Euro 2024 finale met dramatische Ollie Watkins winnaar

11 Juli 2024 2197

Engeland zal het zondag in de finale van Euro 2024 opnemen tegen Spanje na een dramatische 2-1 overwinning in de halve finale tegen Nederland in Dortmund op woensdagavond.

Het betekent een tweede opeenvolgende finale van het Europees kampioenschap voor de Three Lions, nadat ze 55 jaar lang geen enkele finale haalden tussen het WK van 1966 en Euro 2020. Maar na drie jaar geleden op strafschoppen te hebben verloren van Italië op Wembley, zal het team van Gareth Southgate proberen om het dit keer beter te doen.

Ollie Watkins kwam naar voren als de onverwachte held met zijn klinische winnende doelpunt in de 90e minuut, waarbij hij de bal in de verre onderhoek van het doel wurmde ondanks de nauwe aandacht van Stefan de Vrij. Over het algemeen benadrukte het opnieuw een bewonderenswaardige veerkracht van Engeland die voorheen niet werd gezien vóór het tijdperk van Southgate.

Nederland nam in een kwestie van minuten de leiding toen Xavi Simons Declan Rice de bal ontfutselde in de helft van Engeland en richting het doel reed. Zonder snel genoeg onder druk te worden gezet, nam hij een ambitieuze schot dat voorbij Jordan Pickford vloog.

Engeland kreeg een absolute VAR-geschenk toen de follow-through van Harry Kane's schot Denzel Dumfries raakte. Het leek geen strafschop in realtime of op slow-motion herhalingen, maar scheidsrechter Felix Zwayer werd verteld om het videoscherm langs het veld te raadplegen en wees vervolgens naar de stip. Kane schoot krachtig in de onderhoek - zijn recordbrekende zesde doelpunt in Euro knock-out wedstrijden.

Die in het wit en blauw geklede mensen kwamen daarna tot leven en de poke goal van Phil Foden na onmogelijk te midden van oranje geklede verdedigers was gestopt op de lijn door Dumfries. Aan de andere kant raakte de Nederlandse rechtsback de lat met een kopbal uit een hoekschop, terwijl Foden vervolgens een krullend Lamine Yamal-achtig schot nam dat de buitenkant van de paal schampte.

Een opleving van Nederland in de tweede helft zag Pickford een reactie redden van Virgil van Dijk en X-gebruikers keerden zich opnieuw tegen Southgate. Naarmate de tijd verstreek, had Bukayo Saka de bal in het net maar werd afgekeurd vanwege buitenspel, en leek de wedstrijd zeker op een extra 30 minuten tot Watkins, een late invaller voor Kane, cruciaal ingreep.

Spanje boekte hun plaats in de finale op dinsdagavond met een 2-1 overwinning op Frankrijk in de eerste halve finale. Yamal, waarschijnlijk nu de beste 16-jarige ooit die het spel heeft gespeeld, scoorde een absoluut prachtig doelpunt om La Roja te helpen hun eerste finale te bereiken sinds het winnen van Euro 2012 meer dan een decennium geleden.

Het team van Luis de la Fuente heeft zich consequent getoond als het team om te verslaan.

De finale in het Olympiastadion van Berlijn begint om 20.00 uur (BST) op zondag 14 juli.