England 1-1 Schweiz (5-3 straffar): Spelarbedömningar när Three Lions flyger till semifinal på straffar

07 Juli 2024 2282

England bokade sin plats i semifinalen av Euro 2024 genom att besegra Schweiz på straffar efter en underhållande 1-1 oavgjord match.

Breel Embolo satte Schweiz i ledningen med 15 minuter kvar, men Bukayo Sakas utmärkta kvittering skickade matchen till förlängning och slutligen straffar, där Three Lions satte fem av fem för att avancera till nästa runda.

Englands nya trebackslinje dominerade bollinnehavet i inledningsskedet då högervinge-backen Saka njöt av utrymme på kanten. En svepande inlägg till Kieran Trippier var lite för stark, innan en sen offside-flagga mot Arsenal-stjärnan avslutade ett farligt ögonblick från Three Lions.

Declan Rice och Kobbie Mainoo såg båda långskott blockeras, medan flera inlägg inte nådde sina mål när England fortsatte att trycka på för det första målet som deras ljusa start kanske förtjänade.

Schweiz hade sina egna ljusa stunder och var glada att skicka inlägg i boxen, men några resoluta försvar från England förhindrade några riktiga hot mot Jordan Pickfords mål.

I sista minuten av första halvlek drog Mainoos skott från nära håll en utmärkt blockering från Granit Xhaka. För all första halvleks spänning lyckades inget av lagen faktiskt få till ett skott på mål, även om Englands fans utan tvekan var nöjda med vad de hade sett under de första 45 minuterna.

Embolo hade matchens första skott på mål fem minuter efter återstarten med ett svagt skott, innan Schweiz började njuta av sin starkaste period i matchen. Några smarta rörelser skapade utrymme på högerkanten, vilket tvingade Ezri Konsa till ett antal toppavbrott.

Den schweiziska pressen visade sig slutligen för stark för England när Embolo stötte in ett deflekterat inlägg från Dan Ndoye, vilket skapade en dramatisk sista kvart.

Fem minuter senare var dock England tillbaka på lika villkor.

Saka skar in från höger och krullade ett hårt, lågt skott i Yann Sommers mål för att lugna spänningarna i England-lägret.

Ebere Eze missade precis när matchen närmade sig slutet av ordinarie tid, men det gick inte att skilja de två lagen på 90 minuter.

Sommer var tvungen att vara aktiv för att neka ett utmärkt långskott från Rice strax efter återstarten, innan den schweiziska målvakten lyckades fånga ett skott från Jude Bellingham.

Schweiz avslutade förlängningen på topp. Xherdan Shaqiri träffade stolpen direkt från en hörna, innan Zeki Amdouni stung Pickfords handskar med den sista handlingen innan straffsparksläggningen.

Cole Palmer slog in den första straffen och England fick omedelbart fördelen när Pickford nekade Manuel Akanji.

Bellingham satte sin straff, likaså Fabian Schar, Saka, Shaqiri, Ivan Toney och Amdouni, men matchen avgjordes av Trent Alexander-Arnold som sköt upp i krysset för att skicka England till semifinalen.