Engeland 1-1 Zwitserland (5-3 strafschoppen): Speler beoordelingen als Three Lions doorstoten naar halve finale na strafschoppen

07 Juli 2024 2613

Engeland boekte hun plaats in de halve finale van Euro 2024 door Zwitserland na strafschoppen te verslaan na een vermakelijk 1-1 gelijkspel.

Breel Embolo zette Zwitserland met nog 15 minuten te spelen op voorsprong, maar Bukayo Saka's uitstekende gelijkmaker stuurde de wedstrijd naar verlenging en uiteindelijk naar strafschoppen, waar de Three Lions vijf-op-vijf gingen om door te gaan naar de volgende ronde.

In hun nieuwe formatie met drie verdedigers domineerde Engeland het balbezit in de openingsfase terwijl rechtervleugelverdediger Saka ruimte had aan de zijkant. Een voorzet voor Kieran Trippier was iets te sterk, voordat een late buitenspelvlag tegen de Arsenal-ster een gevaarlijk moment van de Three Lions beëindigde.

Declan Rice en Kobbie Mainoo zagen beide afstandsschoten geblokkeerd worden, terwijl een aantal terugtrekkende ballen hun doelwitten niet bereikten, terwijl Engeland bleef aandringen op de openingstreffer die hun sterke start misschien verdiende.

Zwitserland had hun eigen sterke momenten en was blij om voorzetten in het strafschopgebied te schieten, maar resoluut verdedigen van Engeland voorkwam enige echte dreigingen voor het doel van Jordan Pickford.

Op het moment van de rust leverde Mainoo's schot van dichtbij een uitstekende blok van Granit Xhaka op. Voor alle intriges van de eerste helft slaagde geen van beide teams er echter in daadwerkelijk op doel te schieten, hoewel de Engelse fans ongetwijfeld blij waren met wat ze in de eerste 45 minuten hadden gezien.

Embolo had de eerste doelpoging van de wedstrijd vijf minuten na de hervatting met een tam schot, voordat Zwitserland begon te genieten van hun sterkste periode van de wedstrijd. Enkele slimme bewegingen leverden ruimte op aan de rechtervleugel, waardoor Ezri Konsa een aantal topintercepties moest maken.

De Zwitserse druk bleek uiteindelijk te sterk voor Engeland toen Embolo een afgeweken voorzet van Dan Ndoye binnenschoot, wat zorgde voor een spannende laatste 15 minuten.

Vijf minuten later was Engeland echter weer op gelijke hoogte.

Saka kwam vanaf rechts naar binnen en krulde een fel, laag schot in het doel van Yann Sommer om de spanningen in het Engelse kamp te bedaren.

Ebere Eze schoot naast terwijl de wedstrijd het einde van de reguliere tijd naderde, maar er zou geen scheiding zijn tussen de twee teams binnen de 90 minuten.

Sommer moest actief zijn om een uitstekend schot van afstand van Rice kort na de hervatting te voorkomen, voordat de Zwitserse doelman erin slaagde een poging van Jude Bellingham vast te houden.

Zwitserland eindigde de verlenging bovenaan. Xherdan Shaqiri raakte de paal rechtstreeks vanuit een hoekschop, voordat Zeki Amdouni de handschoenen van Pickford pijnigde met de laatste actie voor de strafschoppenserie.

Cole Palmer schoof de eerste strafschop binnen en Engeland had meteen een voordeel toen Pickford Manuel Akanji stopte.

Bellingham scoorde zijn poging, net als Fabian Schar, Saka, Shaqiri, Ivan Toney en Amdouni, maar de wedstrijd werd beslist door Trent Alexander-Arnold, die de bal in de bovenhoek schoot om Engeland naar de halve finale te sturen.