Chelsea 5-0 West Ham: Spelerswaarderingen terwijl Blues de hopeloze Hammers verslaan

06 Mei 2024 1578

Een blitz in de eerste helft hielp Chelsea zondagmiddag het verachtelijke West Ham United op Stamford Bridge te ontmantelen om hun Europese kwalificatievooruitzichten te verbeteren.

Vers van een overwinning in de Londense derby op Tottenham Hotspur op donderdagavond, gingen de Blues verder waar ze waren gebleven toen Cole Palmer, Conor Gallagher en Noni Madueke allemaal scoorden in de eerste 45 minuten.

Nicolas Jackson tikte kort na de pauze in en finishte goed in de 80e minuut om de overwinning af te sluiten en Chelsea boven Manchester United naar de zevende plaats te brengen, slechts twee punten achter het als zesde geplaatste Newcastle United. De continentale hoop van West Ham blijft wegdrijven na een derde nederlaag in vier competitieduels en staat nu op de negende plaats.

Chelsea verwelkomde Thiago Silva terug in de basis, terwijl een aantal eerder geblesseerde sterren de wisselbank bereikten, waaronder Christopher Nkunku en Malo Gusto, terwijl West Ham's ploeg bestond uit het gevaarlijke aanvallende trio Jarrod Bowen, Lucas Paqueta en Mohammed Kudus.

Er was een glimp van intentie bij beide teams, maar het verloop werd enorm eenzijdig nadat Chelsea via een bekende bron de score opende.

Een scherpe beweging zorgde ervoor dat Madueke richting Jackson overstak, maar de bal viel in plaats daarvan vriendelijk voor Palmer, die zijn 21e competitiedoelpunt van het seizoen scoorde.

Het werd nog erger voor de bezoekende Hammers toen thuisaanvoerder Gallagher binnen het strafschopgebied naar binnen haalde om de voorsprong van Chelsea binnen een half uur uit te breiden. Slechts zes minuten later waren de punten behaald toen Madueke in actie kwam.

Een hoekschop van Mykhailo Mudryk werd door Silva bij de achterpaal opgewacht en de 22-jarige buitenspeler stond op de juiste plek om van dichtbij binnen te knikken.

Gallagher raakte vervolgens van dichtbij het houtwerk, waarbij de uitverdediging er met elke minuut steeds belegerder uitzag.

De rust bracht een wissel van David Moyes met zich mee toen James Ward-Prowse in de strijd kwam, waarbij een buitengewone ommekeer nodig was, zowel vanuit fysiek als mentaal perspectief, zodat West Ham een ​​kans zou maken om de trots van hun trip naar Stamford Bridge te redden.

Helaas voor de Irons-supporters kwam een ​​dergelijke mentaliteitsverandering niet tot stand, aangezien hun ploeg in de 47e minuut opnieuw toegaf. Trevoh Chalobah's zoekende lange bal zorgde ervoor dat Madueke achterop kwam en hij stond onzelfzuchtig recht op Jackson af, die in een leeg net tikte.

Een ondernemende Emerson Palmieri leek klaar om de achterstand tegen zijn oude club te verkleinen toen hij het strafschopgebied binnenstormde, maar de Braziliaanse linksback mikte in plaats daarvan zijn poging de tribune in na de nauwkeurige pass van Paqueta.

Setpiece-specialist Ward-Prowse gaf Djordje Petrovic voor het eerst werk te doen toen zijn vrije trap richting de bovenhoek schoot en de doelman hem over de lat moest klauwen om in veiligheid te komen.

Chelsea voelde zich op zijn gemak met het vertragen van het tempo na enkele redelijke openingen voor West Ham, hoewel Madueke Emerson verdriet bleef bezorgen en kansen voor zijn ploeg bleef creëren.

Jarrod Bowen had het houtwerk twee keer vanuit hoeken geraakt en opnieuw de staander geraakt via een afgeweken poging, slechts enkele ogenblikken voordat Jackson wegreed om in zijn tweede en de vijfde van zijn ploeg te rammelen. Het doelpunt werd uiteindelijk toegekend door de VAR na een onderbreking van drie minuten om de buitenspelbeslissing op het veld te controleren.